Geschiedenis van Antwerpen Welkom op het forum van het FelixArchief

Brouwerijen in Ekeren

Stel hier al uw andere vragen over 't Stad.

Brouwerijen in Ekeren

Berichtdoor Klaasjan » 08 Sep 2008, 09:52

De meeste bronnen vermelden dat het gemeentewapen van Ekeren, waarop drie akers staan afgebeeld, teruggaat naar de tijd toen er in Ekeren zeer veel brouwerijen zouden geweest zijn. Sommige bronnen vermelden daarbij dat dit zou geweest zijn voor Gilbert van Schoonbeke in de Nieuwstad nabij de Brouwersvliet brouwerijen liet oprichten, die een monopoly-positie kregen.
Zijn er eigenlijk bronnen die die historische aanwezigheid van (veel) brouwerijen in Ekeren staven?
Alle info is welkom.
Groetjes, Klaasjan

Klaasjan
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 01 Dec 2005, 21:15
Woonplaats: Antwerpen

Re: Brouwerijen in Ekeren

Berichtdoor Klaasjan » 27 Okt 2008, 11:44

De Koninklijke Doelmaatschappij Drij Akers geeft op haar website wel een heel simpele verklaring: "Voor wat de betekenis betreft van de naam Drij Akers moeten we nog verder teruggaan. Begin 1800 bestond Ekeren uit een hoger en lager gelegen gedeelte. In dit lager gelegen gedeelte bevonden zich toen brouwerijen. Deze brouwerijen hadden zuiver water nodig om hun bier te kunnen maken en aangezien ze toen nog geen leidingwater hadden moest men beroep doen op waterputten. Ekeren bezat er toen 3. Het water werd met akers (een soort emmer) uit de putten geschept en omdat er 3 putten waren, moeten er ook 3 akers geweest zijn. De doelmaatschappij bevindt zich op dit gedeelte van de gemeente, vandaar dus de naam Drij Akers."

Grappig gevonden, ware het niet dat de afbeelding met de drie akers al voorkomt op het Hagelkruis bedevaartvaantje van ca. 1660. Daarop wordt het wapel met de drie akers afgebeeld in combinatie met het wapen van de familie De Lalaing, heer van Hoogstraten, en in die tijd ook van Ekeren.

Wie weet beter? Iedere reactie is welkom
Klaasjan

Klaasjan
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 01 Dec 2005, 21:15
Woonplaats: Antwerpen

» Terug naar Ook dit is Antwerpen!


cron