Geschiedenis van Antwerpen Welkom op het forum van het FelixArchief

het wapen van Merksem

Stel hier al uw andere vragen over 't Stad.

het wapen van Merksem

Berichtdoor Klaasjan » 31 Okt 2008, 11:30

Op het internet zijn twee versies te vinden van het wapenschild van de voormalige gemeente Merksem. Een op de website http://www.vvfnationaalcentrum.be van het VVF, Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, een ander op de website http://www.ngw.nl van International Heraldry.
Beiden geven een bijna identieke omschrijving van de geschiedenis en de kleuren van het gemeentewapen, de ene in het Nederlands, de ander in het Engels.
Toch geven beiden een verschillende afbeelding.
Bij VVF staat er een ‘brave’ Sint-Bartholomeus op afgebeeld die met beide handen iets omknelt, waarschijnlijk een bijbelboek. Bij International Heraldry staat er een ‘strijdlustige’ Sint-Bartholomeus met baard op afgebeeld die in zijn linkerhand een bijbelboek vasthoudt en in zijn rechterhand een kloek slagersmes.
Wie van beide heeft het nu bij het rechte eind? Of gaat het misschien respectievelijk om het wapen aangenomen in 1819 en het wapen bevestigd in 1839?

Dank bij voorbaat voor alle correcte informatie.

Groetjes, Klaasjan

PS. Beide wapenschilden stellen wel degelijk de heilige Bartholomeus voor. Deze apostel, één van de twaalf, werd ook Nathanaël genoemd. Een beetje luguber maar, volgens de legende zou hij de marteldood gestorven zijn, door het afstropen van zijn huid. Daar is uiteraard een (slagers)mes bij nodig. Er bestaan ook afbeeldingen van de heilige met zijn eigen huid om de arm.

Klaasjan
 
Berichten: 72
Geregistreerd: 01 Dec 2005, 21:15
Woonplaats: Antwerpen

» Terug naar Ook dit is Antwerpen!