Geschiedenis van Antwerpen Welkom op het forum van het FelixArchief

De Nachtwacht

Stel hier al uw andere vragen over 't Stad.

De Nachtwacht

Berichtdoor aekoeldan » 28 Aug 2007, 23:40

Door toeval ben ik geïnteresseerd geraakt in de "Nachtwacht", hoogstwaarschijnlijk opgericht nà WO I. Dit door en/of voor, oud soldaten van 14-18. Op een rommelmarkt kocht ik een eerste geëmailleerd plaatje, zoals vroeger op vele gevels in gans België te zien waren: "De Nachtveiligheid" Oud Soldaten, Ex-Militaires "La Securité de Nuit". Via via vond ik reeds een ouderling, wiens vader zèlf bij die nachtwacht geweest is. De zoon, (dus mijn kennis) liet me enkele foto's zien van gelijkaardige, maar onder andere, ééntalige plaatjes. Zelfs van gelokaliseerde, waarop stond: "Eigen Waak - Oude God". Er bleek dus concurrentie mogelijk. Toch was er een soort "overheidsgoedkeuring" want de meeste plaatjes in verscheidene steden en gemeenten leken zeer sterk op mekaar en lijken qua fabrikaat zeer sterk op de decennia lang, eenvormige huisnummerplaatjes. Dus, hoogstwaarschijnlijk van dezelfde fabrikant. (Iemand enig idee?) Soms stonden er ook symbolen op, bvb twee gekruiste sleutels. Verscheidene mensen vertelden me, dat deze nachtwakers, om te bewijzen dat ze hun werk deden, een briefje onder je voordeur staken, of in je brievenbus (die dikwijls in de voordeur ingewerkt was/is) Iemand ergens een exemplaar? (of kopie?)
Deze nachtwachtorganisatie of de mensen die erbij hoorden werden ook wel eens de "Waak en Slaap" genoemd. Het ganse gebeuren stierf uit (volgens mijn mening), samen met de oud-soldaten van 14-18. De term "oud-strijders" werd/wordt blijkbaar bewust, niét gebruikt.
Met dit berichtje hoop ik mensen te interesseren om eventueel een gespecialiseerd groepje te vormen, met voornoemd fenomeen als binding.
Zeg/mail het voort, en neem aub contact via dit forum:
geschiedenisvanantwerpen.be/forum
hartelijk dank,
aekoeldan

aekoeldan
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 28 Aug 2007, 22:43
Woonplaats: Mortsel

Re: De Nachtwacht

Berichtdoor nachtveiligheid » 18 Mei 2011, 20:42

Bij de noorderburen hebben ze een site http://www.nachtveiligheid.nl! Hierop staan ook een paar bordjes uit Antwerpen. Heeft iemand meer informatie over de Antwerpse bordjes, dan hoort de beheerder van die site dat graag!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Laatst gewijzigd door nachtveiligheid op 30 Mei 2011, 21:47, in totaal 2 keer gewijzigd.
nachtveiligheid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 17 Mei 2011, 20:24

Re: De Nachtwacht

Berichtdoor lehrer » 19 Mei 2011, 11:14

zijn dit de voorlopers van bijvoorbeeld g4s en Brinks?

lehrer
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 05 Jan 2011, 13:37

Re: De Nachtwacht

Berichtdoor nachtveiligheid » 19 Mei 2011, 21:16

Een aantal van deze bedrijven zijn inderdaad de voorlopers van de grote internationale beveiligingsbedrijven van tegenwoordig.
Afbeelding
Het bovenstaande bordje is van een van de rechtsvoorgangers van het tegenwoordige SERIS. De in 1905 opgerichte Gecontroleerden Particulieren Nachtveiligheidsdienst uit Amsterdam is (in een paar stappen) opgegaan in het Zweedse SECURITAS. Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. De meeste van deze diensten hebben het echter minder lang uitgehouden.
In de loop van de tijd is er overigens wel wat veranderd. Van signaalfluit en nachtwakersklok tot de tijd waarin de moderne alarmcentrales niet meer weg te denken zijn ...

nachtveiligheid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 17 Mei 2011, 20:24

Re: De Nachtwacht

Berichtdoor lehrer » 20 Mei 2011, 10:37

Dus puur commercieel? of waren dat de mannelijke vrijwilligers van hun resp. streek/buurt die voor de veiligheid van hun gezinnen instonden?

lehrer
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 05 Jan 2011, 13:37

Re: De Nachtwacht

Berichtdoor nachtveiligheid » 23 Mei 2011, 21:30

Van de Belgische situatie weet ik minder. In Nederland ging het op commerciele basis. In de jaren 1902-1910 begon het vooral in de grotere steden, in de jaren daarna ontstonden er ook nachtveiligheidsdiensten in de dorpen. In de archieven heb ik weleens eens een aanvraag voor subsidie gezien (afgewezen). Sommige plaatsen kenden voor die tijd al een lange traditie van particuliere nachtwakers. Een voorbeeld hiervan is Amsterdam. Daar groeide de in 1902 opgerichte Gecontroleerden Particulieren Nachtveiligheidsdienst (G.P.N.V.) snel.
In andere steden bestond deze traditie niet en was het moeilijk om mensen te overtuigen om geld te betalen voor bewaking van hun eigendommen. Een voorbeeld daarvan is Rotterdam. Daar heeft het een in 1905 opgericht zusterbedrijf van de Gecontroleerden Particulieren Nachtveiligheidsdienst heel veel moeite gekost om een kostendekkende wijkbewaking te organiseren. Zeker tot rond 1920. Dat ze het toch zolang volgehouden hebben (zelfstandig tot in de jaren '50) was te danken aan onder meer de havenbewaking.
Helaas weet ik van de situatie in Antwerpen minder.

nachtveiligheid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 17 Mei 2011, 20:24

» Terug naar Ook dit is Antwerpen!


cron